poniedziałek, 12 października 2015

"W słowiańskim grodzie" - warsztaty edukacyjno-ekologiczne

Zakończyliśmy trzyczęściowy cykl warsztatów edukacyjno-ekologicznych pt.
„W słowiańskim grodzie”
Ostatnie spotkanie z Katarzyną Mikulską prowadzącą warsztaty edukacyjno-ekologiczne dotyczyło kulinariów. Na podstawie książki "Kuchnia Słowian, czyli w poszukiwaniu dawnych smaków" Hanny i Pawła Lis, uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 54 stworzyli menu słowiańskiej restauracji. Podzieleni zostali na  trzy grupy. Każda grupa nazwała swój gród, automatycznie była to nazwa restauracji. Z wydrukowanych malowanek, dzieci wybrały  te produkty, które występowały w tamtych czasach i włączyły je do jadłospisu. Na koniec uczestnicy degustowali najpopularniejsze smakołyki: podpłomyki, miód, konfitury, czereśnie i truskawki w zalewie, marchew i jabłka. 
 
                      
                           Warsztaty zrealizowano w ramach projektu „Grant na lepszy start”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz