Zakończyliśmy trzyczęściowy cykl warsztatów edukacyjno-ekologicznych pt.
„W słowiańskim grodzie”

Ostatnie spotkanie z Katarzyną Mikulską
prowadzącą warsztaty edukacyjno-ekologiczne dotyczyło kulinariów. Na podstawie książki
"Kuchnia Słowian, czyli w poszukiwaniu dawnych smaków" Hanny i Pawła Lis, uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 54 stworzyli menu słowiańskiej restauracji. Podzieleni zostali na trzy
grupy. Każda grupa nazwała swój gród, automatycznie była to nazwa restauracji.
Z wydrukowanych malowanek, dzieci wybrały te produkty, które występowały w tamtych czasach
i włączyły je do jadłospisu. Na koniec uczestnicy degustowali najpopularniejsze
smakołyki: podpłomyki, miód, konfitury, czereśnie i truskawki w zalewie,
marchew i jabłka.

Warsztaty zrealizowano w ramach projektu „Grant na lepszy start”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz