Co dostarczamy swojemu organizmowi jako pokarm
i czy jest to pożywienie, które faktycznie odżywia, czy może przeciwnie -
szkodzi? Wielu rodziców nie zdaje sobie w pełni sprawy z tego, czym karmi swoje
dzieci i co zjadają one pod postacią szeroko reklamowanych jogurtów, płatków
śniadaniowych, czy parówek, nie wspominając o chipsach i batonach.
W
zajęciach pod hasłem „Żyj zdrowo, na sportowo” promujących zdrowe odżywianie
oraz zdrowy styl życia, prowadzonych przez Katarzynę Figurską i Jadwigę Kamarę
z Biblioteki Pedagogicznej w Łodzi,
wzięła udział klasa III ze Szkoły Podstawowej nr 24.
Spotkanie
miało na celu wskazanie jak ważne jest wyrobienie odpowiednich nawyków
żywieniowych, jakie produkty warto jeść, by dobrze się rozwijać,
a jakich
unikać, a także zachęcenie do
aktywności fizycznej. Uczniowie zostali zaproszeni również do degustacji m.in. żurawiny i słonecznika. Zabawą
podsumowującą było tworzenie piramidy zdrowego żywienia.